Wat is Hypnose?

Home/O-Hypnotherapie/Wat is Hypnose?
Wat is Hypnose? 2013-02-21T12:33:44-04:00

Vaak wordt hypnose gezien als een toestand van slaap of bewustzijnsverlaging. Dit klopt niet. Tijdens de hypnose is de aandacht zeer scherp naar binnen gericht. Door deze aandachtige toestand in combinatie met verbeeldingsvermogen is het mogelijk informatie uit het onderbewuste op te roepen en te gebruiken.

Hypnose is een proces welke door ontspanning, afleiding van onze bewuste gedachten, verhoogde vatbaarheid voor suggesties en een verhoogde staat van bewustzijn zorgt en die ons direct toegang verschaft tot ons onbewuste.

Er zijn verschillende hypnotische technieken om onderliggende problemen op te lossen, zodat klachten kunnen verdwijnen.

Mythes omtrent hypnose

Sommige hebben het idee dat je onder hypnose je diepste geheimen kan onthullen. Dit zou betekenen dat de hypnotherapeut macht heeft en dat de gehypnotiseerde alles MOET doen wat de therapeut zegt. Ook onder hypnose kun je elke suggestie die niet ecologisch is negeren.

Ook hebben sommige de angst om rare dingen te gaan doen zoals je op televisie vaak ziet. De mensen die naar deze show gaan weten dat ze rare dingen gaan doen als ze uitgekozen worden. Het selectieproces wordt door de hypnotiseur gedaan waardoor er altijd een paar mensen overblijven die erg welwillend zijn. Ook hier geldt als je een suggestie krijgt die niet bij je past  je deze ook onder hypnose kan afwijzen.

Angst voor trance komt vaak voort uit het idee dat trance een bewusteloze staat is. Maar dat is niet het geval. Trance is een staat van verhoogd bewustzijn en ontspanning.

Ook hebben sommige mensen de angst om niet meer wakker te worden. Trance is geen slaap dus dat is niet aan de orde. Sommige mensen vinden de trance staat zo lekker dat ze er in willen blijven. Dan gaat die ontspanning over in slaap en worden mensen vanzelf weer wakker.